söndag, december 02, 2007

Julbrödet är bakat!


Klockan 7.30 i morse tände vi bakugnen i Flatöns gamla skola, och två timmar senare gräddades det första tunnbrödet.
Men att baka i vedeldad stenugn är ganska långsamt och omständligt. Som tur är har vi vårt eget proffs på tunnbrödsbakning bland arbetskamraterna, Marina tog med sig två elektriska bakhällar hemifrån, som komplement.
Så nu har vi producerat tunnbröd hela dagen. På tre hällar! Vi gjorde slut på ca 29 kg mjöl. Hushållsassistenten var nästan lika varm som bakugnen framåt eftermiddagen.
Här är receptet:
1 liter vassle från äggost
2 liter röd mjölk
2pkt jäst
1 msk salt
1 dl sirap
2 msk anis/fänkål
2 hg smör
3 tsk hjorthornssalt eller bikarbonat
1 kg vetemjöl, 1 kg kornmjöl, 1 kg rågsikt

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack så mycket för receptet, det kopierar jag gärna. Ni verkar ha det så roligt, man blir lite avundsjuk på ett sådant jobb. Lycka till i fortsättningen från en trogen kund!